Gratis bezorging bij bestellingen boven €50 in de online shop! - Volg vandaan op:

Portugese ezels en schapen – het Lhana project

Tomelo – zeep omwikkeld met wolNa een weekend Lissabon nam mijn dochter een klein cadeautje voor mij mee en ik raakte opslag verliefd op het product én het verhaal erachter. ‘Soap wrapped in wool’ stond op de verpakking, een wollig rechthoekig pakje had ik in mijn handen.

Dat alleen al is prachtig om te zien en de wol voelt fijn in je handen.

Ik wilde het natuurlijk ook meteen uitproberen en zo grappig dat de zeep door de wol heen komt als het nat wordt. Een logisch proces eigenlijk dat de wol krimpt als de zeep slinkt, dus aan ‘het einde’ van de zeep hou je een bolletje wol over.

Het verhaal achter deze zeep is ook erg prettig om te lezen.

De  ezelmelk (van de Miranda ezel) wordt o.a. gebruikt voor de productie van deze natuurlijke zepen die vitamines, eiwitten en vetzuren bevatten die het collageen in de huid stimuleren en dat is ook wat we willen toch? Dit inheems ezelras in Portugal wordt door de Europese unie beschermd omdat het met uitsterven bedreigd wordt. Zo hopen de makers van dit product voor het behoud van het genetisch erfgoed.

Zo! En dan nu het verhaal van de wol eromheen, het ‘Lhana project’

Het ecologisch project heeft als doel het gebruik van de wol van de inheemse schapenrassen in Portugal, het betalen van een eerlijke prijs voor de wol van de lokale kuddes en het stimuleren van ouderwetse ambachten, zoals handmatig spinnen, breien en weven. De wol ondergaat geen enkele behandeling in selectie en reinigen en wordt handmatig rond de zeep gevilt. Het wikkelen met wol geeft de zeep een unieke uitstraling. Ze zien er allemaal anders uit want dat hangt af van de creativiteit van de vakman.

Genieten van dit product in al z’n vormen, dat is wat ik doe. Ik hoop jij ook. Bleeeeeeh ; )